Bałwanki
W tym tygodniu tematem pracy plastycznej były balwanki. Dzieci farbą pomalowały bałwanka. Na końcu przykleiły oczka, z papieru kapelusz, nos, buzię i guziki.
W tym tygodniu tematem pracy plastycznej były balwanki. Dzieci farbą pomalowały bałwanka. Na końcu przykleiły oczka, z papieru kapelusz, nos, buzię i guziki.
W żłobku codziennie odbywają się próby z okazji Dnia Babci i Dziadka. Na próbach do przedstawienia wszystkie dzieci pilnie ćwiczą, żeby na występie móc zachwycić swoje kochane Babcie i Dziadków.
We wtorek odbyły się ćwiczenia z gumkami. To prosta i sympatyczna zabawa. Zaproszenie do ćwiczenia małej motoryki. Tuby, rolki i recepturki fascynują 2 - 3 latków, sa łatwiejsze do manipulacji. Ile radości potrafi wywołać zabawa w łowienie gumek za pomocą słomki.
Zima długa i surowa, naszym ptaszkom ziarno chowa. Ptaszki głodne przyfruwają i w okienko zaglądają.
Zima, zima ,zima, pada, pada śnieg. Jadę, jadę w świat sankami, sanki dzwonią dzwoneczkami. Dzyń, dzyń dzyń.
Nasypało troszkę śniegu, więc postanowiliśmy pobawić się śniegiem na sali. Dzieci dotykały śnieg paluszkami, lepiły bałwanka i śniegowe kulki. Dzieci wiedzą już, że śnieg ma kolor biały, jest zimny i się topi.
W Noc Sylwestrową fajerwerki przepięknie rozświetliły nocne niebo. Uwielbiamy sztuczne ognie, możemy się wpatrywać godzinami, jak rozświetlają niebo. Dzieci w naszym żłobku uwieczniły je na papierze. Wyglądają równie pięknie, jak te prawdziwe.
W piątek dzieci wykonały piękne świąteczne wianuszki. Naklejały na nie kolorowe ozdoby: choineczki, gwiazdki itd. Wianuszki będą ozdobą świątecznego stołu. Wesołych Świąt!
Zabawy oddechowe stanowią ważny element w terapii logopedycznej dzieci. W tym tygodniu ćwiczenia oddechowe przybrały bardzo atrakcyjną formę. Dzieci dmuchały na śnieg, w wyniku czego zrobiła się zamieć śnieżna.
W środę w żłobku odbyło się spotkanie wigilijne. Wszyscy życzyli sobie nawzajem Wesołych Świąt i podzielili się opłatkiem. Przy starannie przystrojonym świątecznymi ozdobami stole, dzieci zajadały wigilijne potrawy: barszcz czerwony oraz pierogi z kapustą i grzybami.